За нас
За нас

Интереса ми към пчеларството започна през 1996г. Воден изцяло от любопитство, реших да си набавя просто един кошер. Разбира се, както всеки начинаещ пчелар, нямах познания в областта. Снабдих се с различни книги и списания и учех в движение. Ценни съвети получавах и от опитни пчелари, с които поддържах контакт.

 

Бях изненадан да разбера, че по-възрастните пчелари не бяха практикували много от указанията, за които се разказваше в книгите, така че имах възможността да комбинирам различните техники и методи, за които постепенно научавах. След няколко години изучаване и тестване, вече започвах да разбирам какво се получава и какво не. Някои от приложените препоръки работеха, други – не. Това беше и което ме мотивира да искам да разбера повече и наистина да вникна по-надълбоко в същността на нещата.

 

Оказа се, че всичко, на което могат да те научат в пчеларството е валидно само за даден регион. За всяка манипулация е важно да се намери правилният момент, а това е силно зависимо от конкретния регион. Когато за една локация е настъпило точното време за изпълнение – за други може да е още рано или вече късно.

 

Чрез практиката забелязах, че за да изкарвам мед в беден район като моят, пчелните ми семейства трябва да са силни рано на пролет – края на април, към май. Задължително условие е и семейството да е здраво – без болести и паразити по него. Затова започнах да комбинирам препаратите, които използвам за обезпаразитяване.

 

Също така забелязах, че за да е силно едно семейство, то трябва да има млада и качествена майка. Държах да мога да си произвеждам пчелни майки. Отново четях и разучавах различни източници. Отново и успехи, и провали бяха неизменна част от процеса. Следвайки различни начини получавах и изобилие от разнообразни резултати. Имах и не добри майки, имах и сравнително добри, според моите критерии.

 

Така, през 2002г. получих наградата за най-бързо развиващ се млад пчелар от пчеларско дружество „Акация“, при честването на 70 години от създаването на първото пчеларско дружество в Кърджали.

 

През 2010г. се запознах с дейността на Националната развъдна асоциация по пчеларство (НРАП) и нейният председател доц. Пламен Петров и поддържам връзка с тях от тогава.

 

От 2017г. съм член на Националната развъдна асоциация по пчеларство (НРАП).

 

От 2020 съм лицензиран производител на пчелни майки и отводки.