За пчелите
За пчелите

Порода

 

В нашата нашата пчеларска ферма за производство на пчелни майки ние сме специализирани в развъждането и култивирането на пчели Apis mellifera. Apis mellifera, е един от най-известните и широко признати видове пчели в света. Породата е най-древната останала на земята, която се запазила на балканския полуостров и полагаме усилия да запазим в чистопородна линия.

Пчелина, на който се извършва развъдната дейност има много добра изолация, като няма наблизо други пчелини. Това дава предпоставка за запазване чистотата на породната линия.

 

Естествено местообитание на пчелите Apis mellifera са Европа, Африка и Близкия изток. С течение на времето те са въведени в различни части на света, включително Северна и Южна Америка, Австралия и Азия. Тези адаптивни пчели процъфтяват в различни климатични условия, което ги прави подходящи за пчеларство в широк диапазон от региони.

Пчелите от тази порода се отличават с кроткост и плодовитост. Наблюдават се нежелание за роене и добри хигиенни навици. Също така за тях е характерно и, че са устойчиви на заболявания. Пчелите Apis mellifera са известни със своите забележителни комуникативни умения. Те използват сложни танци и феромони, за да предадат информация за източниците на храна, местоположението на кошерите и потенциалните заплахи за колонията. Силното им обоняние и способността им да се придвижват на дълги разстояния допринасят за ефективното им поведение при търсене на храна.

Основната причина за отглеждането на пчели Apis mellifera е тяхното изключително производство на мед. Тези пчели събират нектар от цъфтящи растения, който превръщат в мед чрез процес на регургитация и изпаряване. Медът, който произвеждат, е високо ценен заради вкуса, хранителните си качества и лечебните си свойства.

 

Отглеждане на майките

В стопанството прилагаме метода "пренасяне на личинки". Предварително изготвяме специлни восъчни чашки. В тях прехвърляме еднодневни личинки от майчиното семейство и ги поставяме в семейство отглеждащи, в което има присъствие на пчелна майка. Процеса изиква изключителна прецизност и опит. 

Майките, от които се взимат личинките за прехвърляне, са елитни (инструментално осеменени) от НРАП или пленени одобрени от НРАП.

 

Характеристика на майките

При добри грижи, ще можете да зебележите, че нашите пчелни майки се отличават с бърза реакция при наличие или съответно отсъствие на паша. При наличие на паша е в състояние да развие силни и високопродуктивни семейства. При отсъствие на паша - икономично изразходва хранителните запаси.

Издържа добре на високи и ниски температури. Добре зимува и охранява гнездото си. Не е склона към кражби.

 

Чрез отглеждането и предоставянето на висококачествени пчели-майки Apis mellifera, ние допринасяме за запазването и развитието на пчеларските практики в световен мащаб. Нашият ангажимент към високи постижения гарантира, че пчеларите получават пчели, които са здрави, продуктивни и добре пригодени за техните специфични нужди.

 

Ако се интересувате от придобиване на пчелни майки Apis mellifera или имате въпроси относно нашето производство на пчелни майки, моля, не се колебайте да се свържете с нас. Ние сме посветени на насърчаването на устойчиви пчеларски практики и подкрепата на пчеларите в стремежа им да създават успешни пчелини.